Portti-Verkkolehti Näkökulmia Avoimuuteen

Avoimen tieteen perusteet nyt verkko-opiskeluna!

Avoin tiede ja tutkimus -hanke julkaisi lokakuussa 2016 kaikille avoimen Avoin tiede ja tutkimus -verkkokurssin. Kurssin avulla voit perehtyä avoimen tieteen perusteisiin, hyötyihin ja mahdollisuuksiin sekä yksittäisen tutkijan että laajasti koko yhteiskunnan näkökulmasta. Kurssi sopii kaikille avoimen tieteen toimintatavoista kiinnostuneille.

Verkkokurssin avulla tutustut laajasti avoimen tieteen eri osa-alueisiin

Kurssi muodostuu viidestä osiosta: avoimen tieteen perusteet, avoimuuden mahdollistava tutkimuksen suunnittelu, avoimen tutkimuksen hyödyntäminen, tutkimuksen avaaminen ja avoin julkaiseminen. Kurssi sisältää myös keskustelufoorumin ja kurssin sisältöjen hallintaa testaavan tietotestin sekä palautelomakkeen, jolla saat yhteyden Avoin tiede ja tutkimus (ATT) -hankkeeseen. Osiot ovat erillisiä ja voit lukea ja opiskella niitä oman mielenkiintosi mukaisessa järjestyksessä. Kurssi on ilmainen ja kaikille avoin, mutta keskustelufoorumin, tietotestin ja palautelomakkeen käyttö edellyttävät sinulta kirjautumista.

Kurssin materiaalit ovat pääasiassa ATT-hankkeessa tuotettua perustietoa avoimesta tieteestä teksteinä, kuvina ja videoina. Kurssi sisältää myös tutkijoiden ja muiden asiantuntijoiden näkökulmia avoimesta tieteestä.

Kurssi on mahdollista sisällyttää korkeakouluopetukseen

Avoimesti lisensoitu verkkokurssi on tehty hyödynnettäväksi; UniHelMOOCs-pohjalle luotu kurssi on mahdollista kopioida ja siirtää muiden oppilaitosten Moodle- tai MOOC-ympäristöihin. Jos olet korkeakouluopettaja ja haluat hyödyntää koko verkkokurssia omassa opetuksessasi, niin ota yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen att-koulutus@postit.csc.fi tai sari.raisanen@helsinki.fi.

Emme anna verkkokurssin itsenäisestä suorittamisesta suoritusmerkintää.

Kurssi osana ATT-koulutustoimintaa

Kurssi on laadittu osana Avoin tiede ja tutkimus -hankkeen koulutustoimintaa. Olet tervetullut myös syksyn osaajakoulutuksiin:

  • 28.10. Openness in Education and Research, yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa, paikkana Helsingin yliopisto, Athena, Siltavuorenpenger 3 A
  • 31.10. Avoimuus taidealojen tutkimuksessa, yhteistyössä Taideyliopiston kanssa, paikkana T-talon auditorio, Töölönkatu 28, Helsinki
  • 16.11. Opetuksen ja tutkimuksen avaaminen, yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston kanssa, paikkana Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampus, Snellmania, Yliopistonranta 1 E

Tarkempi ohjelma ja ilmoittautumislinkki tilaisuuksiin

Tohtorikoulutettaville valtakunnallinen avoimen tieteen opintokokonaisuus vuonna 2017

TSV ja ATT-hanke toteuttavat vuonna 2017 kaikille tohtorikouluille yhteisen englanninkielisen avoimen tieteen ja tutkimuksen opintokokonaisuuden, jota suunnitellaan parhaillaan tiiviissä yhteistyössä valtakunnallisen tohtorikouluverkoston kanssa. Opintokokonaisuuden tavoitteena on tarjota tuleville tohtoreille perusvalmiudet toteuttaa avoimen tieteen toimintatapoja omassa tutkimustyössään. Tohtorikoulujen verkkokurssin toteutusta koordinoi TSV, ja projektipäällikkönä toimii Henriikka Mustajoki.

Ota yhteyttä

Otamme mielellämme vastaan verkkokurssia ja avoimen tieteen koulutusta koskevaa palautetta. Teemme mielellämme myös yhteistyötä avoimen tieteen osaamisen edistämisessä ja koulutustoiminnassa. Kommentit ja yhteistyöehdotukset pyydetään ystävällisesti lähettämään att-koulutus@postit.csc.fi.

Antoisia opiskeluhetkiä avoimen tieteen parissa: avointiede.fi/verkkokurssi

CC 4.0 BY

Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 kansainvälinen -lisenssillä