Yhteisölliset pyöräilysovellukset

Suomessa on hyvät perusteet pyöräilyyn liittyvään kansalaistieteeseen useasta syystä. Suomessa on vahvoja pyöräily-yhteisöjä. Esimerkiksi Helsingin polkupyöräilijöiden facebook-ryhmässä on yli 4600 jäsentä ja Oulun polkupyöräilijöiden facebook-ryhmässäkin on yli 1700 jäsentä. Pyöräily on myös terveellistä ja ympäristöystävällistä. Lisäksi Suomessa on toteutettu yhteisöllisiä pyöräilysovelluksia ja palveluita sekä mm. kartoitettu pyöräilyreittejä.

Open Knowledge Finlandin toteuttaman Sujuvuusnavigaattorin ajatus on, että käyttäjä löytää sujuvimman pyöräilyreitin esimerkiksi kodistaan töihin. Sovelluksen käyttäjiltä kerätään pyöräilyn aikana paikka- ja nopeustietoa, joka tallennetaan tietokantaan. Tämän tiedon perusteella lasketaan pyöräteiden eri osuuksille sujuvuustietoa, jota päivitetään jatkuvasti ja jonka käyttäjät voivat nähdä kartalla visualisoituna.

Espoon Tapiolasta pyöräilijöiden keräämää GPS-tietoa nopeustietojen kanssa visualisoituna.

MTB-OpenStreetMap-reittikartasto on suomalaisten maastopyöräilyharrastajien luoma karttapalvelu, jossa OpenStreetMap:iin lisätään polkujen vaikeusasteesta kertovia tietoja. Tämän perusteella harrastaja voi esimerkiksi kännykkänsä verkkoselaimesta valita sopivan haastavan pyöräilyreitin.

Heikki Stöckell kartoitti tänä vuonna rovaniemeläisiä pyöräilyreittejä. Reittejä voi tallentaa esim. Jälki.fi-palveluun, joka “kerää aktiiviharrastajien suosimat maantie-, cyclo- ja maastopyöräreitit pilvipalveluun.”

Edellämainittujen sovellusten lisäksi Espoon kaupunki toteuttu syksyllä 2016 yhteistyössä Gispo Oy:n kanssa Katunäkymä pyöräteihin -kokeilun, jossa kaupunkilaiset kuvasivat pyöräteitä sekä niiden epäkohtia, kuten kaatuneita liikennemerkkejä ja rikkoutuneita tien kohtia. Kuvat kerättiin Mapillary-palveluun ja lisäksi epäkohdista ilmoitettiin kaupunkitekniikan keskuksen asiakaspalveluun.

Näiden erillisten sovellusten, kokeilujen ja palveluiden pohjalta olisi mahdollista suunnitella ja aloittaa eri toimijoiden välinen projekti, jossa avoimesti ja yhteisölle kiinnostavasti vastattaisiin moniin avoimen kansalaistieteen kysymyksiin.

Tämä artikkeli on yksi Avoin kansalaistiede -projektin mikroartikkelikutsuun vastauksena saaduista artikkeleista. Mikroartikkelikutsun tavoitteena oli syventää ymmärrystä kansalaistieteen mahdollisuuksista osana projektia laadittujen toimenpidesuositusten tueksi.

CC 4.0 BY

Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 kansainvälinen -lisenssillä