Linus Torvalds Linuxista, Gitistä ja avoimesta tieteestä

Linus Torvalds kertoo TEDin järjestämässä haastattelussa Linuxin alkuvaiheista, Gitistä ja avoimesta tieteestä. Linus Torvalds kertoo työskentelevänsä yksin. Hän ei aloittanut Linuxia yhteistyöprojektina vaan koodasi sitä itselleen; toisaalta koska hän tarvitsi lopputuotetta ja toisaalta koska hän nautti ohjelmoinnista. Sitten, noin kuuden kuukauden jälkeen, tuli wow-vaihe, jolloin hän halusi näyttää sitä muille.

Linus Torvalds. Kuva Linux Foundation CC-BY-NC

”Laitoin sen avoimesti saataville, mutta se ei ollut avointa koodia sillä hetkellä. Siis Linuxin koodi oli avoin, mutta minulla ei ollut tarkoitusta käyttää avoimen lähdekoodin metodia kehittämiseen sillä tavalla kuin me sen nykyään ymmärrämme.”

Nykyisestä avoimen tieteen megatrendistä Linus Torvalds toteaa, että selvästikin avoin koodi tieteessä on tulossa takaisin. Tiede oli ensin avointa, mutta sitten tieteestä kalliine lehtineen ja käytäntöineen tuli melko suljettua. Nyt avoin koodi ja avoimuus ovat palaamassa tieteeseen, kuten arXiv ja avoimet julkaisut osoittavat. "Wikipediakin muutti maailman, myös. On muitakin esimerkkejä ja olen varma että lisää on tulossa”, Linus Torvalds kertoo.

Katso haastattelu TEDin sivulla

CC 4.0 BY

Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 kansainvälinen -lisenssillä