Kim Holmbergin Euroopan komissiolle kirjoittamat raportit antavat yleisnäkemystä nykyisistä altmetriikoista, niiden hyödyistä ja haasteista ja käytöstä avoimessa tieteessä. Altmetriikan alkuperäinen idea oli rakentaa erilaisia filttereitä, joiden avulla tutkijat löytävät helpommin kiinnostavia ja relevantteja artikkeleita. Ajatus altmetriikan mahdollisesta käytöstä myös tutkimuksen arviointiin ja vaikuttavuuden mittaamiseen tuli mukaan myöhemmin.

Perinteisesti tutkimuksen vaikuttavuutta…

Lue lisää

Jotta avoimesta tieteestä tulisi tieteen valtavirtaa, avoin tiede pitäisi juurruttaa syvälle tutkimuslaitosten ja rahoittajien arviointimenetelmiin tutkijan urankehityksen kaikissa vaiheissa, todetaan Euroopan komission raportissa. Avoimen tieteen harjoittamisen pitäisi näkyä tutkimuslaitosten rekrytoinneissa, tutkijan urankehityksessä ja rahoittajien arviointikriteereissä.

Työryhmän mukaan useimmat tutkimusrahoittajat ja tutkimuslaitokset käyttävät yksinomaisesti bibliometriikkaa arvioinneissaan ja nämä mittarit eivät huomioi…

Lue lisää

Turun yliopiston koulutussosiologian tutkimuskeskus RUSE on kartoittanut Avoimen tieteen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden mittarit -hankkeessa näkyvyyttä, jota Suomessa tehty tutkimus saa verkossa ja erityisesti sosiaalisessa mediassa. Osana hanketta on rakennettu kaikille avoin FImpact-verkkopalvelu, joka esittelee merkittävää huomiota eri alustoilla saavuttanutta suomalaista tutkimusta. Hanke on saanut OKM:n Tieto käyttöön -rahoitusta.

​Avoimen tieteen…

Lue lisää

Suomessa on hyvät perusteet pyöräilyyn liittyvään kansalaistieteeseen useasta syystä. Suomessa on vahvoja pyöräily-yhteisöjä. Esimerkiksi Helsingin polkupyöräilijöiden facebook-ryhmässä on yli 4600 jäsentä ja Oulun polkupyöräilijöiden facebook-ryhmässäkin on yli 1700 jäsentä. Pyöräily on myös terveellistä ja ympäristöystävällistä. Lisäksi Suomessa on toteutettu yhteisöllisiä pyöräilysovelluksia ja palveluita sekä mm. kartoitettu pyöräilyreittejä.

Open Knowledge Finlandin…

Lue lisää

Joukkoistettu paikkatieto on laaja termi, johon liittyy muun muassa vapaaehtoisesti tuotettu paikkatieto (volunteered geographic information, VGI) ja yhteistyössä kartoittaminen (collaborative mapping). Esimerkkeinä ensimmäisestä ovat vaikkapa Flickriin, Instagramiin, tai Mapillaryyn kerätyt kuvat, joissa on mukana sijaintitieto.

Yhteistyössä kartoittamisesta esimerkkinä on OpenStreetMap, joka on avoin maailmanlaajuinen kartta ja jota mm. humanitaariset organisaatiot…

Lue lisää

Ilmatieteen laitos julkaisee säädatan ja -tuotteiden jakeluun käytettävän SmartMet Server -palvelinohjelmiston lähdekoodin tämän vuoden aikana. Kyseinen ohjelmisto on käytössä Ilmatieteen laitoksen asiakaspalveluiden sekä julkisten verkkosivujen ja mobiilisovellusten taustalla sekä avoimen datan jakelussa.

Parhaillaan Ilmatieteen laitos selvittää kaikkien laitoksella kehitettyjen ohjelmistojen avaamismahdollisuuksia. Ohjelmistojen julkaisupäätökseen vaikuttavat muun muassa ohjelmistojen irroitettavuus omaksi kokonaisuudekseen…

Lue lisää

Linux – tunnetuin ja varmastikin yksi merkittävimmistä avoimen ohjelmistokehityksen menestystarinoista – täyttää tänään 25 vuotta. Linus Torvaldsin kirjoittama Linux-ydin (kerneli) laajeni avoimen lähdekoodin ja laajan kehittäjäyhteisön ansiosta maailman käytetyimmäksi käyttöjärjestelmäksi. Linux-perheeseen kuuluva käyttöjärjestelmä löytyy nykyään Android-puhelimista ja tableteista kotitietokoneisiin, palvelimiin ja raskasta tieteellistä laskentaa jauhaviin supertietokoneisiin.

Linuxin kehittäminen lähti Linus…

Lue lisää

Usein menetelmillä tarkoitetaan sähköisessä ja avoimessa tieteessä erilaisia tietokoneen suorittamia toimenpiteitä kuten simulointia tai tiedonluohinnan operaatioita. Standardoituja, tarkasti testattuja ja dokumentoituja ja jopa patentoituja tutkimusmenetelmiä on kuitenkin käytössä eri aloilla ja ne voivat olla eri tyyppisiä. Tietokoneohjelmointi on luonteeltaan usein jatkuvasti muuttuvaa ja kehittyvää ja koodin avoimuus voi vielä entisestään…

Lue lisää

Ladataan…