SMY:n ja SUS:n aineistoja avoimeen käyttöön

Kansalliskirjasto julkaisee avoimesti kotimaisen humanistisen tutkimuksen kannalta merkittäviä aineistoja. Kansalliskirjasto on asettanut käyttöön Suomen Muinaismuistoyhdistyksen (SMY) ja Suomalais-Ugrilaisen Seuran (SUS) monografia- ja kausijulkaisusarjojen varhaisimpia osia. Teokset ja niistä tehdyt datapaketit ovat avoimesti saatavilla Kansalliskirjaston Fenno-Ugrica-verkkokokoelmassa.

Kuva Axel Olai Heikelin teoksesta Mordvalaisten pukuja ja kuoseja. Axel O. Heikel (1851-1924) oli suomalainen kansatieteilijä ja Seurasaaren ulkomuseon perustaja.

Digitaaliset julkaisut hyödyttävät seuroja monin tavoin. Tälla tavalla seurojen julkaisut saadaan paremmin käyttäjien saataville ja varmistetaan aineiston säilyvyys. Fenno-Ugrica-tietokantaa käytetään Venäjän suomalais-ugrilaisilla alueilla ja digitoinnin avulla 1800-luvulta alkaen kerättyä kieli- ja kulttuurimateriaalia voidaan palauttaa tutkittujen kieliyhteisöjen käyttöön. Teosten käyttökopioiden lisäksi Kansalliskirjasto avaa aineistojen dataa.

Lisätietoja:

Kansalliskirjaston tiedote: Tieteellisten seurojen julkaisuja avoimeen käyttöön

CC 4.0 BY

Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 kansainvälinen -lisenssillä