SKS lahjoittaa käyttölisenssejä Wikipedialle

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura aloittaa yhteistyön Wikipedian Lähdekirjaston kanssa. Pilottihankkeessa SKS lahjoittaa Wikipedialle käyttölisenssejä Kansallisbiografia-verkkojulkaisuun ja Suomen talouselämän vaikuttajat -verkkojulkaisuun, kerrotaan SKS:n tiedotteessa.
 

Kansallisbiografiassa ja Suomen talouselämän vaikuttajissa on yli 8 500 korkeatasoista pienoiselämäkertaa, joiden avulla Wikipedian muokkaajat voivat kehittää erityisesti historiallisesti merkittävien suomalaisten henkilöartikkeleita.

Yhteistyöllä Wikipedian Lähdekirjaston kanssa SKS jatkaa avoimen tieteen tukemista. SKS:ssa on alkanut Jane ja Aatos Erkon säätiön rahoituksella Avoin tiede ja kulttuuriperintö -hanke, jossa kehitetään muun muassa tiedekirjojen avointa verkkojulkaisemista.

Wikipedian Lähdekirjasto on Wikipedia Libraryn suomenkielinen haara. SKS on ensimmäinen suomalainen yhteistyökumppani. Kansainvälisellä Wikipedia Librarylla on yli 40 yhteistyökumppania, esimerkiksi Oxford University Press, JSTOR, Elsevier, de Gruyter, Cochrane Collaboration, Royal Society UK ja BMJ.

Wikipedian Lähdekirjaston tehtävänä on auttaa Wikipedian muokkaajia löytämään luotettavia lähteitä artikkeleiden parantamiseksi. Osana tätä tehtävää Lähdekirjasto ottaa lahjoituksena vastaan käyttöoikeuksia julkaisijoiden aineistoihin ja jakaa ne eteenpäin kokeneille Wikipedian muokkaajille, jotka käyttävät aineistoja artikkeleiden tietosisältöjen kehittämiseen ja lisäävät artikkeleihin viitteitä lukijoita eteenpäin ohjaaviksi lähteiksi.

Wikipedia on usein ensimmäinen paikka, josta kansalaiset hakevat tietoa internetissä. Lähdekirjaston tavoite on, ettei Wikipedia olisi vain tiedonhaun päätepiste vaan lähtökohta tiedon syventämiseen. Mitä parempia aineistoja Wikipedian artikkeleissa on hyödynnetty, sitä paremmista lähteistä lukija voi hakea lisätietoa ja laajentaa näkemystään.