Maailman vanhimmista tiedelehdistä yksi tarjoaa nyt avointa julkaisemista

Ensimmäiset tieteelliset aikakauslehdet korvaamaan tutkijoiden toisilleen lähettämiä kirjeitä perustettiin 1660-luvulla. Näistä yksi on edelleen voimissaan ja tarjoaa kirjoittajille useaa avointa julkaisukanavaa − nimittäin vuonna 1668 perustettu englantilainen Philosophical Transactions of the Royal Society of London.

The Royal Societyn julkaisupolitiikka on modernisoitunut niin, että tutkija voi julkaista avoimesti joko kultaista tai vihreää julkaisutapaa käyttäen. Vihreän julkaisun embargoajat ovat 12  ja 24 kuukautta. Lisäksi Royal Society julkaisee kahta täysin avointa tieteellistä julkaisua: Open Biology ja Royal Open Science. Royal Society on julkaissut omat avoimen julkaisun ohjeet kirjoittajille.

Muita ensimmäisten joukossa perustettuja lehtiä olivat saksalainen Erbauliche Monaths-Unterredungen (1663), ranskalainen Le journal de sçavans (1665) ja italialainen Giornale de’ letterati (1668). Lehdet olivat hyvin erikoistuneita jo 1700-luvun loppuun mennessä, ja 1800-luvun loppuun mennessä nykyiset käytännöt olivat jo vakiintuneet. Näitä käytäntöjä olivat kuvitukset, lähdeviittaukset, metodologiat ja vertaisarviointi.

Erbauliche Monaths-Unterrungen toimi vain viisi vuotta ja italialainen Giornale lopetettiin vuonna 1681, mutta Le journal de sçavans elää tietääkseni edelleen Journal des savants -nimisenä kirjallisuuteen keskittyneenä painettuna julkaisuna.

​

 

Lähteet: Conforti, M.: Medicine in the Giornale d' letterati. Med Secoli. 2001;13(1):59-91.; Académie des Inscriptions et Belles Lettres