Komissaari Moedas ja valtiosihteeri Dekker vaativat tieteellisiä kustantajia sopeuttamaan bisnesmallinsa uusiin realiteetteihin

Euroopan komission tutkimus-, tiede- ja innovaatioasioista vastaava komissaari Carlos Moedas ja valtiosihteeri Sander Dekker Hollannin opetus-, kulttuuri- ja tiedeministeriöstä vaativat, että tieteellisten kustantajien pitäisi tehdä liiketoimintamalleistaan reilumpia ja läpinäkyvämpiä, koska vain reilu malli tukee eurooppalaista tutkimusta. 12.10. antamassaan lausunnossa Moedas viittaa tieteen teossa tapahtuvaan vallankumoukselliseen muutokseen – tieteenteon jokaisesta osasta on tulossa avoin, yhteistyöhön kannustava ja osallistava prosessi.

Komissio arvioi paraikaa erilaisia vaihtoehtoja avoimeen julkaisemiseen. Komissio on perustamassa Open Science Policy -ohjelmaa, jossa tutkitaan entistä pitemmälle vaihtoehtoisiin liiketoimintamalleihin siirtymistä ja komissio suunnittelee järjestävänsä vuonna 2016 kaikkien avoimen julkaisemisen sidosryhmien välisen keskustelutilaisuuden.

Sekä Moedas että Dekker kannattavat Lerun (League of European Research Universities) aloitetta yhdistää voimat kohti avointa saatavuutta tutkimuksessa.

Lisää luettavaa

Euroopan Komissio järjesti 12.10. työpajan vaihtoehtoisista avoimen julkaisemisen malleista. Useimmiten puhutaan vihreän ja kultaisen tien malleista, mutta ne eivät ole ainoat vaihtoehdot. Työpajan esitykset ovat luettavissa Komission sivulta.

Christmas is over. Research funding should go to research, not to publishers! LERU Statement for the 2016 Dutch EU Presidency.

LERU: openAccess to Research Publications

Commissioner Moedas and Secretary of State Dekker call on scientific publishers to adapt their business models to new realities. Joint statement.

CC 4.0 BY
CC 4.0 BY

Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 kansainvälinen -lisenssillä