Joona Lehtomäki uskoo avoimeen julkaisuun

"Jos kaikki muut asiat olisivat tasan, niin useimmat tutkijat haluaisivat julkaista tutkimuksensa avoimesti. Valtaosa ongelmista kulminoituu avoimen julkaisemisen nykyisiin rahoitusmalleihin", kertoo  tutkija Joona Lehtomäki Helsingin yliopiston kirjaston verkkolehti Verkkarissa.

Joona Lehtomäki, ympäristötieteiden tutkija Helsingin yliopistosta, kertoo miksi tutkimusjulkaisujen pitäisi olla avoimia.

Tutkijat näkevät avoimen julkaisemisen hyödyt. Lisäksi nähdään moraalinen velvoite avoimuuteen. Erityisesti jos tutkimus on toteutettu julkisella rahalla, niin julkaisun pitäisi olla julkisesti saatavilla. Suomen nykymallissa kansallinen FinELib-konsortio neuvottelee sopimukset korkeakoulujen ja kustantajien välillä ja maksaa tilausmaksut.

Tutkijan näkökulmasta avoimen julkaisemisen rahoitus eli kirjoittajamaksut (article processing charge) näyttävät menevän omasta budjetista ja perinteinen julkaiseminen vaikuttaa ilmaiselta.

"Sinänsä ymmärrettävä käsitys ei itse asiassa pidä julkisrahoitteisesta näkökulmasta paikkaansa. Tutkimusten mukaan nykyinen malli on kokonaisuudessaan kalliimpi (hinta per julkaistu artikkeli) kuin puhtaasti avoimen julkaisemisen malli", Lehtomäki kertoo ja viittaa muun muassa Björkin tutkimuksiin.

Helsingin yliopiston kirjaston verkkolehti Verkkari: Tutkija uskoo avoimeen julkaisuun
 

Lisälukemista:

Arja Tuuliniemi: Tiedelehtien avoin saatavuus - miten siihen päästään? (Portti-verkkolehti)

Joona Lehtomäki, ympäristötieteiden tutkija Helsingin yliopistosta, kertoo miksi tutkimusjulkaisujen pitäisi olla avoimia. Videon on teettänyt Avoin tiede ja tutkimus -hanke