Avoin julkaiseminen tuo puolet enemmän viittauksia

Éric Archambault et al. julkaisivat ensimmäisiä tuloksia laajasta avointa julkaisemista koskevasta tutkimuksestaan. 1science:ssä julkaistujen tulosten mukaan maksumuurin taakse ei kannata jäädä, sillä avoimesti julkaistut artikkelit saavat noin 50% enemmän viittauksia kuin tilausmaksullisissa lehdissä julkaistut artikkelit. Julkaiseminen maksumuurin takana ilman rinnakkaistallentamista ei koskaan ole tehokas tapa maksimoida impaktia. Vihreän tien avoin julkaiseminen oli tutkimuksen mukaan tehokkain tapa, lähes aina tehokkaampi kuin pelkkä kultaisen tien avoin julkaiseminen. Kultaisen tien valinta osoittautui parhaaksi strategiaksi biologiassa, biolääketieteessä sekä kliinisessä lääketieteessä. Tutkimusaineistona on 3,3 miljoonaa artikkelia, jotka on julkaistu vuosina 2007-2009 ja indeksoitu Web of Sciencessä.

Rinnakkaistallentaminen oli tutkimuksen mukaan tehokkain julkaisustrategia. Kuva Gideon Burton / Flickr CC-BY-SA

Tutkimustulokset eivät tue yleistä luuloa siitä, että OA-papereilla on suurempi impakti, koska ne ovat aikaisemmin saatavilla. Tutkimustulokset perustuvat aikasarjaan, joka sisältää 17,4 miljoonaa vuosien 2000 ja 2015 välillä julkaistua artikkelia, ja selvästi avoin julkaiseminen kärsii yhä perinteisten kustantajien vaatimista embargo-ajoista.

Tutkimustulokset viittaavat siihen suuntaan, että perinteiset maksumuurien ja embargojen takana olevat tieteelliset kustantajat menettävät merkityksensä tutkijoille ja valtionhallinnolle. Tutkijat haluavat viittauksia artikkeleihinsa, koska se näyttää heidän tutkimuksensa merkityksen. Suuri osa tieteellisestä tutkimuksesta on julkishallinnon rahoittamaa, ja valtionhallinto haluaa, että tutkimuksen tulokset ovat mahdollisimman laajasti saatavilla.

Éric Archambault, Grégoire Côté, Brooke Struck and Matthieu Voorons: Research impact of paywalled versus open access papers. 1science, oanumbr #1 (lataa pdf)

CC 4.0 BY

Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 kansainvälinen -lisenssillä