UK:ssa julkaistiin Avoimen tutkimusdatan konkordaatti

Neljä UK:n johtavaa tutkimusorganisaatiota julkaisi suosituksensa avoimesta tutkimusdatasta. Konkordaatin (Concordat on open research data) allekirjoittivat HEFCE (The Higher Education Funding Council for England), Research Councils UK, Universities UK ja Wellcome Trust.

Oxfordin yliopisto. Kuva Flickr / Pablo Fernándes (CC BY-NC-ND)

Konkordaatti on tehty tutkimusrahoittajien ja tutkijoiden yhteistyönä. Konkordaatissa todetaan, että tutkimusaineistojen avaaminen on hyödyllistä kaikille osapuolille ja siinä on myös pohdittu sitä, missä tutkimuksen vaiheessa aineistot on hyvä avata ja missä tapauksissa niitä ei pidä avata. Konkordaatissa huomioidaan myös aineistojen hallinnasta tulevat kustannukset, jotka kaikkien osapuolien pitää ottaa huomioon.

Konkordaatissa ehdotetaan kymmentä selkeää ja käytännönläheistä periaatetta tutkimusdatan kanssa työskentelyyn. Konkordaatti ei ole sääntökirja, vaan joukko tiedeyhteisön itse kehittämiä parhaita käytäntöjä.

Konkordaatin periaatteissa huomioidaan datataitojen kehittämisen tärkeys ja datanluojien oikeus kohtuulliseen ensikäyttöön. Tärkeänä pidettiin myös sitä, että tutkimusartikkelien taustalla oleva data on avoimesti saatavilla julkaisupäivänä.

Suomessa Concordat on Open Research data -dokumentin periaatteet olivat pohjana, kun Oulun yliopisto laati omaa datapolitiikkaansa.

Lue lisää

Konkordaatin periaatteet:

  1. Open access to research data is an enabler of high quality research, a facilitator of innovation and safeguards good research practice
  2. There are sound reasons why the openness of research data may need to be restricted but any restrictions must be justified and justifiable
  3. Open access to research data carries a significant cost, which should be respected by all parties
  4. The right of the creators of research data to reasonable first use is recognised
  5. Use of others’ data should always conform to legal, ethical and regulatory frameworks including appropriate acknowledgement
  6. Good data management is fundamental to all stages of the research process and should be established at the outset
  7. Data curation is vital to make data useful for others and for long-term preservation of data
  8. Data supporting publications should be accessible by the publication date and should be in a citeable form
  9. Support for the development of appropriate data skills is recognised as a responsibility for all stakeholders
  10. Regular reviews of progress towards open research data should be undertaken

 

CC 4.0 BY

Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 kansainvälinen -lisenssillä