Suomen kaikki sankarihautausmaat ja -vainajat Sotasammon uudessa sovelluksessa

Uusi Sotasampo-portaalin sovellus yhdistää toisen maailmansodan sankarivainajien ja -hautausmaiden tiedot, valokuvat, lehtiartikkelit, sotapäiväkirjat, kartat ja muut aineistot ainutlaatuiseksi verkkosovellukseksi.

Sotasammon tänään julkistettavassa sovelluksessa luotiin semanttisen webin keinoin ensimmäistä kertaa kaikille maamme sankarihautausmaille ja niissä lepääville sankarivainajille "kotisivut". Kukin hautausmaa käytiin kuvaamassa paikan päällä, jolloin syntyi uusi n. 2400 kuvan kokoelma metatietoineen. Kuhunkin hautausmaahan linkitettiin tiedot sinne haudatuista vainajista ja muodostettiin automaattisesti tekoälyn keinoin kuvauksia heidän sotapolustaan eri tietolähteitä kuten kymmeniä tuhansia puolustusvoimien valokuvia ja sotapäiväkirjoja käyttäen. Järjestelmään sisältyy kattavat tiedot kaikista viime sodissa menehtyneistä suomalaisista sotilaista. Sovelluksen avulla hautausmaita voi tutkia paitsi yksittäisten sankarivainajien näkökulmasta, myös tilastollisen analyysin ja visualisointien kautta. Esimerkiksi oman kylän vainajien kuolinpaikat voidaan nähdä historiallisilla luovutetun Karjalan kartoilla tai tutkia eri vuosina menehtyneiden jakaumia. Palvelussa on 12 miljoonaa tietojen välistä yhteyttä ja se on ensimmäinen laatuaan koko maailmassa.

Sankarivainajien muistopäivän tapahtumia Joensuussa 19.5.1940. Kuva: Puolustusvoimien Kuvakeskuksen SA-kuva-arkisto.

Sovellus on kehitetty Aalto-yliopiston Semantic Computing Research -ryhmässä (SeCo) osana laajempaa Sotasampo-hanketta, jossa julkaistaan linkitettynä avoimena datana (Linked Open Data) talvi- ja jatkosotaan liittyviä keskeisiä kansallisia tietoaineistoja. Palvelun ensimmäinen versio julkaistiin kaksi vuotta sitten, ja sen verkkosovelluksella on ollut kymmeniätuhansia käyttäjiä. Sotasampo sai kesällä 2017 kansainvälisen LODLAM Challenge Open Data Prize -palkinnon Venetsiassa.

Lisätietoja

Sotasampo-portaali

Sotasampo-hankkeen kotisivu

Sotasampo on toteutettu Aalto-yliopistossa yhteistyössä Kansallisarkiston, puolustusvoimien, Maanmittauslaitoksen, Suomen Sotahistoriallisen Seuran, Yleisradion ja Helsingin yliopiston Digitaalisten ihmistieteiden keskuksen HELDIG kanssa. Työtä on rahoittanut opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomen Kulttuurirahasto, Kaatuneiden Muistosäätiö, Sotavainajien muiston vaalimisyhdistys ja Suomen Akatemia. Sankarihautausmaat on kuvannut Suomen Kameraseurojen Liitto ry:n jäsenjärjestöt eri puolilla Suomea. Uuden sovelluksen on rahoittanut Kaatuneiden Muistosäätiö. Hanke on osa Suomi Finland 100 -ohjelmaa.

 

CC 4.0 BY

Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 kansainvälinen -lisenssillä