Sotasampo.fi - linkitettyä avointa sotahistoriallista dataa

G. W. F. Hegelin mukaan historia opettaa meille, että emme opi historiasta mitään. Vaikka verkossa on runsaasti tietoa sodistamme ja sotahistoriallista tietoa on paljon saatavana, ei tietoa ole ollut saatavilla avoimena datana koneluettavassa muodossa.

Sotasampo-hankkeessa luodaan sotahistoriallinen linkitetyn avoimen datan palvelu uusimman semanttisen web-teknologian avulla. Hankkeessa luodaan ja julkaistaan Suomen toisen maailmansodan historiallisista aineistoista ns. linkitetty avoin datapilvi (Linked Open Data Cloud). Data julkaistaan toiminnallisena Linked Data -verkkopalveluna, joka palvelee sotahistoriaan liittyvien sovellusten kehittäjiä avoimien rajapintojen ja työkalujen avulla. Palvelua testataan joukolla pilottisovelluksia. Syntyvä kokonaisuus, Sotasampo.fi, palvelee näin sekä historiasta kiinnostuneita kansalaisia ja tutkijoita että sotahistoriallisia aineistoja hyödyntävien verkkopalveluiden kehittäjiä. Työ on jatkoa Aalto-yliopiston Semanttisen laskennan tutkimusryhmän (SeCo) aiemmalle tutkimukselle historiallisen tiedon julkaisemiseksi semanttisessa webissä.

Ruutukaappaus Sotasampo.fi-palvelusta

Sotasampo.fi-verkkopalvelu koostuu erilaisista näkymäsovelluksista aineistoihin, kuten sotien tapahtumat aikajanalla ja kartalla, henkilöt, joukko-osastot, paikat, veteraanien muistelmat ja sotasurmat. Hankkeen tavoitteena on tarjota semanttisesti rikas kokonaisuus sekä avoimena linkitettynä datana sovelluksille että verkkosivustona ihmisille. Tieteellisenä innovaationa on rikastaa eri datasiilojen aineistoja toistensa avulla linkittämällä dataa yhteisen tapahtumaperustaisen ontologiainfrastruktuurin kautta. Sotasampo-hanke on saanut rahoitusta OKM:n Tieto käyttöön -hausta keväällä 2015.

Sotasampo.fi:n julkistus- ja esittelytilaisuus pidetään perjantaina 27.11.2015 klo 9:00-12:00 Kansallisarkiston juhlasalissa (Rauhankatu 17, Helsinki). Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Ohjelma ja ilmoittautuminen

Sotasammon esittely (pdf)
Sotasampo-portaali

 

CC 4.0 BY
CC 4.0 BY

Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 kansainvälinen -lisenssillä