Saksaan viimeinkin laki valtionhallinnon avoimesta datasta

Saksan ensimmäinen laki avoimesta datasta tuli voimaan heinäkuussa 2017. Tämä uusi laki on osa Saksan lakia digitaalisen julkishallinnon kehittämisestä (Gesetz zur Förderung der elektronischen Verwaltung) ja se mahdollistaa vapaan pääsyn valtionhallinnon dataan. Vaikka tämä uusi laki ei varsinaisesti ole laki vapaasta informaatiosta tai läpinäkyvyydestä, se tarjoaa silti juridisen perustan valtionhallinnon datan avaamiselle. Viranomaiset tulevat tarjoamaan avointa raakadataa ja avaamista varten perustetaan keskitetty tukitoiminto.

Open Knowledge Foundation Deutschlandin tiedotteen mukaan keskustelut ja lobbaus lakimuutoksesta alkoivat jo syksyllä 2013. Open Knowledge Foundation Deutschlandin pitkällinen työ avoimen datan puolesta johti lopulta uuden lain hyväksymiseen toukokuussa 2017. Uudessa laissa on puutteensa. Laki koskee vain taulukkomuotoista dataa mutta ei kirjoitettuja dokumentteja ja Saksan liittovaltiorakenteesta johtuen laki koskee vain suoraan liittovaltion hallinnon viranomaisia, ei aluehallintoa eikä osaa yliopistoista tai tutkimuslaitoksista. Silti tämä uusi laki  vähentää merkittävästi datan avaamista rajoittavan sääntelyn määrää.

Lisätietoja:

Open Knowledge Foundation Deutschland: Germany finally has an Open Data Law

Lakiteksti saksaksi ja Open Knowledge Foundation Deutschlandin laatima käännös englanniksi: Gesetz zur Förderung der elektronischen Verwaltung / Law for the advancement of digital public administration

CC 4.0 BY

Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 kansainvälinen -lisenssillä