Kansalaistiede – avoimen datan hyödyntäminen tutkimusmaailman ulkopuolella

Marsin pinnan muotojen tunnistamis- ja mittausprojektiin nimeltään Planet Four on osallistunut jo yli 110 000 henkilöä ympäri maailman. He ovat luokitelleet lähes 4,5 milj. Nasan Mars Reconnaissance Orbiter -luotaimen ottamaa kuvaa.

Planet Four on kansalaistiedeprojekti. "Kansalaistiede tarkoittaa sitä, että kuka tahansa meistä voi ottaa osaa tieteen tekemiseen, ei vain tutkimuksen kohteena vaan myös vaikuttamalla tutkimukseen, mikä tarkoittaa havainnointia, oivaltamista ja parhaimmillaan osallistumista tieteelliseen keskusteluun," sanoo opetusneuvos Juha Haataja Tieteessä tapahtuu -lehden numeron 6/2013 pääkirjoituksessa.

Avoimen datan hyödyntämisen edelläkävijöinä ovat ainakin suomalainen Helsinki Region Infoshare ja kansainvälinen Zooniverse.  Helsinki Region Infoshare on Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien yhteinen avoimen datan palvelu. Palvelu avattiin 2011, ja se tarjoaa tällä hetkellä (elokuu 2014) 1115 data-aineistoa kenen tahansa hyödynnettäväksi. Aktiivisempia aineistojen hyödyntäjiä ovat olleet koodaajat, journalistit, tutkijat sekä tavalliset kansalaiset.

Hyödyntämisesimerkkeihin voi tutustua HRI:n sovellusgalleriassa. Eräänä esimerkkinä on Katja Virran, Timo Tuomisen ja Tero Tikkasen tekemä sovellus "Kenen kaupunki?", jossa on hyödynnetty Helsinki 2050 -kyselyn vastausdataa.

Zooniverse-sivustolle on kerätty suosituimmat ja onnistuneimmat kansalaistiedeprojektit, ja sivuston mukaan tiedeprojekteihin on osallistunut maailmanlaajuisesti yli 1,1 miljoonaa henkilöä. Sivusto avattiin yhdellä projektilla  (Galaxy Zoo) vuonna 2007, ja se on nyt laajentunut kattamaan avaruus-, ilmasto-, bio- ja ihmistiedeprojekteja. Zooniversen kautta voi käydä vaikkapa osallistumassa Marsin pinnan muotojen tunnistamis- ja mittausprojektiin nimeltään Planet Four tai lepakoiden ääntely-projektiin. Planet Four -projektiin on osallistunut jo yli 110 000 henkilöä ympäri maailman. He ovat luokitelleet lähes 4,5 milj. Nasan Mars Reconnaissance Orbiter -luotaimen ottamaa kuvaa.

NASA/JPL-Caltech/Cornell Univ./Arizona State Univ.​
NASA/JPL-Caltech/Cornell Univ./Arizona State Univ.​

Lähteet: Tieteessä tapahtuu 6/2013, Helsinki Region Infoshare, Zooniverse