Horizon 2020: tutkimusdatasta oletusarvoisesti avointa

Horizon 2020:n vuosien 2016-2017 työohjelman päivitys tuo mukanaan tärkeitä uudistuksia ensi vuodelle.

”Emme voi pysäyttää kehityssuuntauksia kohti avointa tiedettä ja avointa dataa, joten siksi meidän pitäisi johtaa muutosta eikä sopeutua siihen myöhemmin”, sanoi tiedeasioista vastaava komissaari Carlos Moedas EuroScience Open Forumissa 25.7.2016.

Avoimen tutkimusdatan pilotti laajenee kattamaan Horizon 2020:n kaikki temaattiset alueet, jolloin tutkimusdata on oletusarvoisesti avointa. Avoin data kiihdyttää innovaatioita ja yhteistyötä ja siten parantaa kilpailukykyä. Avoimuus parantaa tieteen läpinäkyvyyttä ja auttaa välttämään päällekkäistä työtä. Tutkimushankkeille tulee mahdollisuus poiketa tästä avoimuuden vaatimuksesta, mikäli data on sellaista, mitä ei voida avata. Rahoitettavilta hankkeilta edellytetään myös datanhallintasuunnitelman (DMP) hyödyntämistä. Datanhallintasuunnitelmassa kuvaillaan mitä dataa hanke tuottaa, miten se tuodaan saataville verifiointia ja uudelleenkäyttöä varten ja miten data kuratoidaan ja säilytetään.

Euroopan komission Open data -infograafi.

Horizon 2020 on EU:n suurin tieteen ja innovaatiotoiminnan rahoitusohjelma, jonka tarkoituksena on tukea ja kannustaa tutkimusta eurooppalaisella tutkimusalueella. Horizon 2020:n ohjelmakausi ulottuu vuosille 2014–2020 ja se tarjoaa 77 miljardia euroa rahoitusta. Ohjelman tavoitteena on tukea kasvua ja työpaikkojen syntymistä Euroopassa sekä vahvistaa eurooppalaisten yritysten globaalia asemaa.

Lisää luettavaa:

 

CC 4.0 BY

Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 kansainvälinen -lisenssillä