Avoin data G8-maissa

The Center for Data Innovation julkaisi raportin “Data in the G8: A Review of Progress on the Open Data Charter” maaliskuussa 2015. The Center for Data Innovation on Washingtonissa USAssa sijaitseva ajatushautomo.

Vuonna 2013 silloiset G8-maat allekirjoittivat sopimuksen, jonka tarkoituksena oli edistää avointa dataa G8-maissa. Venäjän erottua vuonna 2014 G8:sta tuli G7 (USA, UK, Kanada, Ranska, Saksa, Italia ja Japani). Sopimuksessa tunnistettiin avoimen datan tärkeys ja sitoutettiin allekirjoittaneet maat viiteen avointa dataa koskevaan periaatteeseen:

 1. Release open data by default
 2. Ensure high quality and quantity of data
 3. Make data usable by all
 4. Release data for improved governance
 5. Release data for innovation

Tässä raportissa arvioidaan kunkin maan (G7 ja Venäjä) toimia ja kehitystä edellä mainittujen periaatteiden kohdalla ja esitetään lyhyt yhteenveto kunkin maan tiedon vapautta koskevasta lainsäädännöstä.

Vaikka jokainen maa oli julkaissut avoimen datan toimintasuunnitelman, maiden kehitystasot vaihtelivat. Kunkin maan suoritus pisteytettiin siten, että kustakin periaatteesta sai korkeintaan 20 pistettä, yhteensä maksimipistemäärä oli sata. Maiden saamat pistemäärät:

 1. Yhdistyneet kuningaskunnat 90
 2. Kanada 80
 3. Yhdysvallat 80
 4. Ranska 65
 5. Italia 35
 6. Japani 30
 7. Saksa 25
 8. Venäjä 5

Lue lisää:

Open Data in the G8: A Review of Progress on the Open Data Charter

 

CC 4.0 BY

Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 kansainvälinen -lisenssillä