Portti-Verkkolehti Näkökulmia Avoimuuteen

Helsingin yliopisto linjasi avoimen julkaisemisen periaatteensa. Lähtökohtaisesti kaikki Helsingin yliopistossa tuotetut tieteeliset artikkelit ja opinnäytteet ovat avoimesti saatavilla. Tieteelliset julkaisut rinnakkaistallennetaan yliopiston julkaisuarkisto HELDAan. Rinnakkaistallennusvelvoite koskee myös ns. kultaisen mallin mukaista avointa julkaisua. Helsingin yliopisto ei suosittele ns. hybridimalia, mutta ymmärtää, että sen käyttämien voi olla tarpeellista siirtymävaiheessa kohti avointa…

Lue lisää
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura aloittaa yhteistyön Wikipedian Lähdekirjaston kanssa. Pilottihankkeessa SKS lahjoittaa Wikipedialle käyttölisenssejä Kansallisbiografia-verkkojulkaisuun ja Suomen talouselämän vaikuttajat -verkkojulkaisuun, kerrotaan SKS:n tiedotteessa.
 

Kansallisbiografiassa ja Suomen talouselämän vaikuttajissa on yli 8 500 korkeatasoista pienoiselämäkertaa, joiden avulla Wikipedian muokkaajat voivat kehittää erityisesti historiallisesti merkittävien suomalaisten henkilöartikkeleita.

Yhteistyöllä Wikipedian Lähdekirjaston kanssa SKS…

Lue lisää

Open Knowledge Foundation on julkaissut uuden version Open Definition -dokumentista. Määrityksiä on muutettu esimerkiksi siten, että aineistoja, joiden tekijänoikeus on umpeutunut, ei tarvitse enää erikseen lisensoida, jotta ne katsotaan avoimiksi. Koneluettavuus eli sellainen datan muoto, jonka rakenne mahdollistaa niiden helpon ohjelmallisen yksilöinnin, tunnistamisen ja tiedon poiminnan, on nyt nostettu erilliseksi…

Lue lisää

Avoimesti verkossa saatavilla olevat artikkelit ja aineistot ovat vapaata riistaa, perinteisessä journaalissa julkaistu tutkimus ja omalle koneelle talletettu data puolestaan hyvässä tallessa kasvamassa korkoa, vai kuinka? Väärin, vastaavat ATT-hankkeen oikeuksien hallinta -työryhmän tekijänoikeusasiantuntijat Pirjo Kontkanen ja Maria Rehbinder. Avoin julkaiseminen ei poista tekijänoikeutta eikä tiedon hamstraaminen edistä kenenkään uraa.

Nykyisessä…

Lue lisää