Portti-Verkkolehti Näkökulmia Avoimuuteen

Euroopan avoimen tieteen pilvipalvelu on suurin muutos tieteessä sitten tietokoneiden mukaan tulon. Näillä ajatuksilla johtaja Jean Claude Burgelmann avasi Euroopan komissiossa pidetyn työpajan Open Science, technology transfer and IPR. Immeteriaalioikeuksien huomiointi ja niihin liittyvien kysymysten ratkaisu on hallintamallin ohella perusehto Euroopan avoimen tieteen pilvipalvelun (EOSC) toteuttamisessa. Seuraavan puolentoista vuoden kuluessa

Lue lisää
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura aloittaa yhteistyön Wikipedian Lähdekirjaston kanssa. Pilottihankkeessa SKS lahjoittaa Wikipedialle käyttölisenssejä Kansallisbiografia-verkkojulkaisuun ja Suomen talouselämän vaikuttajat -verkkojulkaisuun, kerrotaan SKS:n tiedotteessa.
 

Kansallisbiografiassa ja Suomen talouselämän vaikuttajissa on yli 8 500 korkeatasoista pienoiselämäkertaa, joiden avulla Wikipedian muokkaajat voivat kehittää erityisesti historiallisesti merkittävien suomalaisten henkilöartikkeleita.

Yhteistyöllä Wikipedian Lähdekirjaston kanssa SKS…

Lue lisää

Open Knowledge Foundation on julkaissut uuden version Open Definition -dokumentista. Määrityksiä on muutettu esimerkiksi siten, että aineistoja, joiden tekijänoikeus on umpeutunut, ei tarvitse enää erikseen lisensoida, jotta ne katsotaan avoimiksi. Koneluettavuus eli sellainen datan muoto, jonka rakenne mahdollistaa niiden helpon ohjelmallisen yksilöinnin, tunnistamisen ja tiedon poiminnan, on nyt nostettu erilliseksi…

Lue lisää

Avoimesti verkossa saatavilla olevat artikkelit ja aineistot ovat vapaata riistaa, perinteisessä journaalissa julkaistu tutkimus ja omalle koneelle talletettu data puolestaan hyvässä tallessa kasvamassa korkoa, vai kuinka? Väärin, vastaavat ATT-hankkeen oikeuksien hallinta -työryhmän tekijänoikeusasiantuntijat Pirjo Kontkanen ja Maria Rehbinder. Avoin julkaiseminen ei poista tekijänoikeutta eikä tiedon hamstraaminen edistä kenenkään uraa.

Nykyisessä…

Lue lisää